Mas de Cadenet
Chemin départemental 57
13530 Trets
FRANKREICH
Tel.: 0033 442 29 21 59 / Fax: 0033 442 61 32 09
E-Mail: guy.negrel@masdecadenet.fr
Internet: www.masdecadenet.fr
Besitzer: EARL Mas de Cadenet Négrel
Gegründet: 1813 von der Familie Négral
Rotweine
Arbaude rouge, Côtes de Provence AOC
Traubensorten: 70% Syrah, 15% Carignan und 15% Cabernet Sauvignon
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Rouge, Sainte Victoire AOC
Traubensorten: 45% Grenache, 45% Syrah und 10% Cabernet Sauvignon
Ertrag: 45 hl/ha
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Mas Négrel Cadenet rouge, Saint Victoire AOC
Traubensorten: 45% Grenache, 45% Syrah und 10% Cabernet Sauvignon
Ertrag: 35 hl/ha
Ausbau: 12 bis 15 Monate im Barrique
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Rosé
Arbaude Rosé, Côtes de Provence AOC
Traubensorten:70% Grenache, 15% Cinsault und 15% Carignan
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Rosé, Saint Victoire AOC
Traubensorten: 40% Grenache, 40% Cinsault und 20% Syrah
Ertrag: 50 hl/ha
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Mas Négrel Cadenet Rosé, Saint Victoire AOC
Traubensorten: 40% Grenache, 40% Cinsault und 20% Syrah
Ertrag: 35 hl/ha
Gärung: im Barrique
Ausbau: 6 bis 8 Monate im Barrique
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Weissweine
Arbaude Blanc, Côtes de Provence AOC
Traubensorte: 100% Ugni Blanc
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Blanc, Côtes de Provence AOC
Traubensorte: 100% Rolle
Ertrag: 45 hl/ha
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Mas Négral Cadenet Blanc, Côtes de Provence AOC
Traubensorte: 100% Rolle
Ertrag: 35 hl/ha
Gärung: im Barrique
Ausbau: 6 bis 8 Monate in bis zu 1/3 neuen, der Rest bis zu dreimal gebrauchten Barriques
Ein kleineres, man könnte fast sagen auch ein feineres, aber ganz sicher eines, das wunderschön gelegen ist, so passt die Umschreibung zu Mas de Cadenet. Wobei „Mas“ in der Provence für Weingut steht. Rebengärten wie Weingut sehen sehr gepflegt und sauber aus. Der Côtes de Provence AOC blanc ist schon über 20 Jahre mein Favorit, doch gab es bis anhin leider immer zu wenig Flaschen, so dass wir immer von einem Import absehen wollten. Seit einem Jahr sind jetzt neue Parzellen in den Ertrag gekommen, sodass die Ertragsmenge gesteigert werden konnte, und einem neuen Versuch den Wein zu vermarkten nichts mehr im Weg steht. Die Rose-Tradition war früher leider noch nicht auf diesem Niveau wie heute, doch die letzten Jahrgänge ab 2007 sind mir sehr positiv aufgefallen. Bei dem Roten ist der Négral für Leute mit Geduld, eine echte Geschmacks-Alternative zum Rest, was so auf dem Rotweinmarkt zu haben ist. Der Weisse und den Rose Négral, halt ich mit zu vielen Barrique-Aromen für nicht passend und die drei Einsteiger, sind eher für Leute mit grossem Durst.
86 Marqués de Cáceres 2013 Rosé (Rioja, Spain); $9. Year after year, Marqués de Cáceres puts out one of Spain’s most consistently pleasant rosés. That it costs less than a rectangular piece of paper with Alexander Hamilton’s picture on it is a bonus. Made from Tempranillo and Garnacha, this wine is fermented in stainless steel after a brief maceration and separation of must from skins. Cherry and raspberry aromas are clean as can be, while a juicy palate brings cherry and plum skin flavors along with citrusy acids. This rosé is the definition of a summer quaffer, perfect for drinking on its own or with salads and grilled vegetables. Vineyard Brands. —M.S.85 Domaine D’en Ségur 2013 Le Rosé (Côtes du Tarn, France); $13. Ségur dates back to the Middle Ages, when it was a resting place on the pilgrimage route to Santiago de Compostela in Spain. This rosé’s blend of Cabernet Sauvignon and Syrah is typical of the open approach taken by oenologist Caroline Schaller, who also grows Chardonnay, Sauvignon Blanc and local grapes in her vineyards close to the Tarn River. It’s a fresh and crisp rosé with a vivid pink color, equally vivid red fruits and refreshing acidity. Bird Rock Imports. —R.V.91 Mas de Cadenet 2013 Rosé (Côtes de Provence Sainte-Victoire, France); $25. The Negrel family has owned this typical Provence estate since 1813. Against a dramatic backdrop—the sheer rock face of Monte Sainte-Victoire—and close to where artist Cézanne had his studio, the 110-acre estate produces rosé, red and white wines. The rosé, a blend of Grenache, Cinsault and Syrah, features rich, ripe red-fruit flavors balanced by crisp acidity. One of the rare rosés that will improve with some time in the bottle, it should be even better by the end of 2014. David Bowler Wine. —R.V.88 Bati? 2012 Semi-Dry Rosé (Vipavska Dolina, Slovenia); $23. Made from Cabernet Sauvignon, this medium-pink wine has aromas of Turkish delight and cherry blossoms. The strawberry and rose flavors make for a nice apéritif, while a touch of residual sugar combined with pronounced astringency cut through the spice of Thai or Chinese food. Hailing from western Slovenia near the Italian border, grapes of the Vipava Valley benefit from both warm Adriatic breezes and cool Alpine air. Stainless-steel fermentation using indigenous yeasts allows the fruit and floral notes to shine. Blue Danube Wine Co. —J.J.86 Domaine Matthias et Emile Roblin 2013 Origine Rosé (Sancerre, France); $30. Best known for its white wines, Sancerre produces some delicious rosés from Pinot Noir. The Roblin family has been growing grapes for four generations. Their 41-acre vineyard on white chalk soil is divided into 40 parcels. Their fragrant, fresh rosé is full of red fruits and tight acidity. It’s as crisp and bright as anything, a delicious summer refresher to drink now. Vintage ’59 Imports. —R.V.90 Recanati 2012 Rosé (Galilee, Israel); $15. A blend of Barbera and Merlot, this rosé falls at the dark end of the pink spectrum, a clue to the wine’s rich mouthfeel. Taking advantage of Israel’s hot, sunny days and cool nights, winemaker Gil Shatsberg’s rosé combines the best traits of a full-bodied red and a crisp, fresh white. Opulent flavors of peach, rose petal, clove and cranberry are terrific on their own, or alongside spicy seafood or chicken dishes. Palm Bay International. —M.D.90 Cà dei Frati 2013 Rosa dei Frati (Riviera del Garda Bresciano, Italy); $24. Made using a blend of Groppello, Marzemino, Sangiovese and Barbera grown near Lake Garda, this refreshing rosato shows class and breeding. It opens with floral aromas of spring flowers and berries. The savory palate delivers apple, cherry, almond and a hint of white pepper alongside lively acidity. Pair this with cold cuts, summer salads or a plate of sliced mozzarella and fresh tomatoes. VOS Selections. —K.O. |